Poznajte pravdu o karmíne v kozmetike: Skrytý hmyz v líčidlách

Poznajte pravdu o karmíne v kozmetike: Skrytý hmyz v líčidlách
1. februára 2024 6 minút čítania
Poznajte pravdu o karmíne v kozmetike: Skrytý hmyz v líčidlách

Karmín, známy aj ako karmínová kyselina, dominuje mnohým kozmetickým výrobkom svojou výraznou červenou farbou. No za touto krásnou farbou sa skrývajú kontroverzné aspekty spojené s výrobou a potenciálnymi rizikami pre zdravie. Je nutné používať karmín v kozmetike? Prečo a ako sa mu vyhýbať? Dozviete sa v článku.

Čo je karmín?

karmin-kaktus
Pri výrobe farbiva sa hmyz usmrcuje ponorením do horúcej vody, parou, vysúšaním na slnku alebo teplom v peciach.

Karmín, známy tiež ako karmínová kyselina, je farbivo získavané z lariev červov košenila - Dactylopius coccus. Tieto chrobáky sa bežne vyskytujú na kaktusoch v Peru v Južnej Amerike.

Proces získavania karmínu zahŕňa zber chrobákov z kaktusov, ich vysušenie (alebo iný druh usmrtenia) a následné rozomletie na prášok. Tento prášok sa potom mieša s kyselinou, čím sa získava karmínová kyselina, ktorá sa v kozmetike využíva ako farbivo. Farba karmínu môže zahŕňať rôzne odtiene červenej, od svetloružovej po hlbokú červenú, v závislosti od množstva použitého materiálu a procesu spracovania.

Vzhľadom na to, že oplodnené samice nesú najviac pigmentu, chovatelia odoberú samice predtým, ako nakladú vajíčka, potom ich vysušia a rozdrvia, aby získali červený prášok. Výrazná červená farba karmínu je výsledkom prítomnosti kyseliny karminovej, ktorá tvorí približne 10 % hmotnosti karmínu.

Karmín je pigment, ktorý sa nachádza v takmer všetkých konvenčných produktoch dekoratívnej kozmetiky s odtieňami ružovej, červenej a bordovej farby. Jeho výrazná farba môže byť pôvabná, no je dôležité vedieť aj skryté aspekty tohto pigmentu. Karmín sa vyrába z hmyzu a hoci môže byť príťažlivý svojou intenzívnou farbou, môže mať nežiaduce účinky, najmä pre tých s citlivou pokožkou.

Proces výroby karmínu môže obsahovať chemické látky, ktoré môžu spôsobiť alergie a dráždenie pokožky. Pred nákupom kozmetiky, ktorá obsahuje karmín, je dôležité poznať čo obnáša jeho výroba a o jeho potenciálnych rizikách pre vašu pokožku. Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli viac o tejto kontroverznej ingrediencii a ako sa s ňou správne vysporiadať.

karmin-kosenila
Po rozdrvení je farba košenilového chrobáka žiarivo červená.

Odhaduje sa, že pri ročnej výrobe karmínu je usmrtených 22 až 89 miliárd dospelých samíc košenily.

Kde všade môžeme karmín nájsť?

V potravinárstve - od jahodových jogurtov, červených cukríkov, instantných polievok až po najrôznejšie produkty, ktoré majú červenú farbu. Jeho používanie je povolené len v určitých potravinách v súlade s platným európskym zákonom. Ide totiž o alergénnu látku a potenciálny karcinogén.

V kozmetickom odvetví sa karmín bežne využíva na pridávanie výrazného červeného, ružového alebo oranžového pigmentu do rúžov, líceniek, očných tieňov a lakov na nechty. Karmínový pigment patrí medzi tretie najčastejšie používané farbivá v konvenčných a často i prírodných značkách dekoratívnej kozmetiky. Dôležité je si uvedomiť, že označenie "prírodné" nezaručuje, že výrobok neobsahuje karmín – existuje mnoho prírodných rúžov a ďalších kozmetických produktov, ktoré obsahujú toto kontroverzné farbivo.

carmine-powder
Karmínový pigment patrí medzi tretie najčastejšie používané farbivá v konvenčných a často i prírodných značkách dekoratívnej kozmetiky.

Ako sa vyhnúť karmínu

1 Vyberajte značky, ktoré striktne odmietajú používanie výťažkov z mŕtvych zvierat a hmyzu.

2 Kontrolujte zloženie produktov. Karmín môžete nájsť označený ako: E120, Natural red 4, Crimson lake, Carmine lake, CI 75470, Cochineal extract, Cochineal, Carminic acid, Natural colorings

Karmín je často potrebné konzervovať benzoanom sodným (E211). Pre citlivé osoby môže vyvolať alergické reakcie. Tieto alergie sa môžu prejaviť ako mierna lokálna reakcia, napríklad ľahké svrbenie a slzenie očí, alebo môžu dosiahnuť závažnejšiu formu, ako sú opuchnuté viečka alebo výrazný opuch hrdla.

dekorative

Kozmetika bez karmínu

Používanie pigmentov v kozmetike je nevyhnutné pri výrobe kozmetických produktov, no v súčasnosti existuje široká škála prírodných pigmentov, ktoré umožňujú náhradu karmínu.

Značka ANNEMARIE BÖRLIND sa stala predstaviteľom inovácií v kozmetike bez karmínu. Ich výrobky využívajú širokú škálu prírodných pigmentov vrátane azopigmentov - skupinu organických farbív, ktoré sa často využívajú v kozmetike, textilnom priemysle potravinárstve. Taktiež používajú extrakty z rastlín, v prípade červenej farby, používajú i výťažok z červenej repy. Pri perleťových odtieňoch sa pigmenty vyrábajú pomocou jemne pletých sluďových vločiek.

ruze-annemarie-borlind
Kompatibitlita všetkých produktov dekoratívnej kozmetiky ANNEMARIE BÖRLIND je dermatologicky potvrdená.

Všetky zložky použité v dekoratívnych výrobkoch od spoločnosti ANNEMARIE BÖRLIND majú rastlinný pôvod, s jedinou výnimkou včelieho vosku. Tieto ingrediencie sú šetrné k pleti, prešli dermatologickými testami a sú vhodné aj pre citlivú pleť a osoby trpiace alergiami.

Obsahujú zložky, ktoré majú množstvo benefitov pre pokožku. Medzi bežné komponenty v dekoratívnej kozmetike tejto značky patrí jojobový olej, bambucké a kokosové maslo a rôzne prírodné alternatívy farbív. Farebné pigmenty v týchto produktoch vás oslnia žiarivými odtieňmi a prekvapia svojou dlhotrvajúcou intenzitou. Jojobový olej zjemňuje pery a zanecháva ich vláčne. Botanická kyselina hyalurónová a kakaové maslo chráni pery pred dehydratáciou a vysušením.

Rozmanitosť prírodných alternatív a inovácie výrobcov nám ponúkajú možnosti, ktoré sú nielen šetrnejšie k životnému prostrediu, ale aj priaznivejšie pre našu pleť.

Súvisiace články