Hľadáme nové posily do nášho tímu v Poprade! Pozrite si ponuku.

Marulový olej obsahuje až o 60 % viac antioxidantov ako argánový olej, nazýva sa aj elixír mladosti

Marulový olej: Elixír mladosti
6. apríla 2023 8 minút čítania
Marulový olej obsahuje až o 60 % viac antioxidantov ako argánový olej, nazýva sa aj elixír mladosti

Mnoho afrických krások nedá dopustiť na účinky marulového oleja vo svojej kozmetickej rutine. Exotický olej sa už nejaký čas stáva čoraz obľúbenejším aj v Európe. Čo však stojí za beauty trendom? Povieme vám, čím je olej taký výnimočný, odkiaľ pochádza náš marulový olej a v akom špeciálnom produkte ho používame.

Ako pôsobí marulový olej na pokožku?

Text_v_ho_odseku-6
Ľahká a rýchlo vstrebateľná konzistencia umožňuje, aby sa rýchlo vstrebal do pokožky.

Marulový olej je dokonalým ošetrujúcim olejom pre zdravú a trvalo krásnu pokožku, pretože pokožku hydratuje a zaisťuje tak väčšiu elasticitu. Obsiahnutý vitamín C podporuje tvorbu kolagénu a tým vedie k hladkej pleti.

Preto sa používa najmä v produktoch proti starnutiu. Marulový olej pôsobí proti strate vlhkosti súvisiacej s vekom a zvyšuje aktivitu buniek. Obsiahnuté kyseliny stearová a palmitová navyše prenikajú do spodných vrstiev pokožky a robia pokožku pružnejšou.

Niet divu, že olej je známy aj ako „elixír mladosti“.

Vlastnosti marulového oleja

Marulový olej je bohatý na polynenasýtené a nasýtené mastné kyseliny. Esenciálne mastné kyseliny, ktoré obsahuje, ako je kyselina linolová (omega 6) a kyselina olejová (omega 9), vyrovnávajú vlhkosť pokožky a robia ju úžasne pružnou. Obsahuje tiež o 60% viac antioxidantov ako obľúbený arganový olej! Tie chránia pokožku pred voľnými radikálmi. V Afrike sa preto používa na starostlivosť o telo už po stáročia.

  • Kyselina linolová: Hlavná zložka dôležitej membrány v našej pokožke a kľúčový význam pre neporušenú kožnú bariéru
  • Kyselina olejová: Vytvára pocit hebkej pokožky a podporuje vstrebávanie ďalších zložiek rozpustných v tukoch, preto je kyselina olejová označovaná aj ako „zlepšovák“.
  • Vysoký podiel antioxidantov ako je vitamín E.

Všestranné blahodarné účinky

Marulový olej má protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. To znamená, že množenie a rast škodlivých baktérií a plesní na koži sa zníži. Ale dokáže zázraky aj so suchými vlasmi, ktoré potrebujú starostlivosť. Pri pravidelnom používaní elixír krásy posilňuje končeky a podporuje proces regenerácie. Dokonca aj vaše nechty môžu mať úžitok z oleja. Za týmto účelom si v rukách zohrejte trochu oleja a potom ho vmasírujte do nechtov a nechtovej kožičky.

Čo je marulový olej?

Rovnako ako náš Nara olej, aj marulový olej pochádza najmä z južnej Afriky. Vzácny olej sa tu získava z jadier ovocia zo stromu Marula.

Tento strom patrí do čeľade sumach a je teda súčasťou rovnakej čeľade ako napríklad mangovník alebo pistácia. 15 až 20 metrov vysoký strom rastie len divoko.

Strom Marula je mimoriadne citlivý na mráz, ale je jednou z mála odolných rastlín, ktorým sa darí vo veľmi suchých oblastiach. Jeho cenný olej je veľmi žiadaný v kozmetickom priemysle. Je preto dôležitou súčasťou poľnohospodárstva Južnej Afriky.

Text_v_ho_odseku-8
Marulový olej je ľahký a rýchlo vstrebateľný olej.
Text_v_ho_odseku-10
marulový olej je výbornou voľbou pre kozmetické výrobky, ktoré majú za cieľ zlepšiť zdravie pokožky.

Zrelé žlté plody stromu sú veľké asi ako slivka a obsahujú aromatickú, sladkokyslú dužinu, ktorú možno konzumovať čerstvú. Tradične ho však kmene Owambo v Južnej Afrike spracúvajú na omango – sladké víno vyrobené zo šťavy z ovocia.

Chuť semienok plodu Marula pripomína vlašské orechy a v Afrike je obľúbenou a cenenou potravinou pre vysoký obsah bielkovín. V zložitom výrobnom procese sa dajú spracovať aj na olej.

Za týmto účelom sa plody najskôr sušia na slnku a potom sa rozrežú, aby sa semená uvoľnili zo škrupiny. Vzácny, jemne voňajúci olej sa z nich potom extrahuje pomocou mažiara.

Odkiaľ pochádza náš marulový olej?

Náš za studena lisovaný bio marulový olej získavame od nášho partnera Namib Desert Jojoba v rámci sociálneho a ekologického projektu v Namíbii.

Týmto spôsobom podporujeme 'Jojoba for Nambia' Trust, organizáciu, ktorá pomáha miestnym ľuďom dosiahnuť vyššiu životnú úroveň prostredníctvom školení a ďalšieho vzdelávania.

Juhoafrické kmene Owambo majú stáročnú tradíciu zberu a spracovania plodov marula. Ľudia Owambo sú početne najväčšou populačnou skupinou v Namíbii, ktorú možno rozdeliť do dvanástich rôznych skupín.

Text_v_ho_odseku-5
Juhoafrické kmene Owambo, ktoré spracúvavajú plody marulového stromu.
Text_v_ho_odseku-4
"Marula olej z Namíbie" - ekologický projekt značky ANNEMARIE BORLIND.

Projekt „Marula olej z Namíbie“ je jedným z našich prvých novo iniciovaných sociálnych a ekologických projektov našej stratégie udržateľnosti Misia 2025. S naším cieľom „chrániť ľudí“ sme sa rozhodli spustiť každý rok nový projekt.

Našim projektom podporujeme tradičnú prácu 1500 žien. V skutočnosti je výroba rôznych produktov z ovocia marula dôležitou tradíciou vyhradenou hlavne ženám z kmeňa Owambo.

Schádzajú sa skoro ráno, aby v náročnom procese extrahovali vzácnu šťavu z ovocia. Ostrým predmetom prepichnú kožovitú šupku plodov, aby mohli šťavu ručne vytlačiť do hlineného hrnca. Tieto poznatky sa dlhé roky odovzdávajú ďalším generáciám, aby sa zachoval tradičný spôsob výroby.

Vedeli ste, že...

Od roku 2015 je festival ovocia Marula „Oshituthi shomangongo“ zaradený do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Počas tohto viacdňového festivalu medzi marcom a aprílom sa všetky kmene severnej Namíbie stretnú a pijú omangongo, typický nápoj vyrobený z ovocia marula. Na prípravu tejto tradície, obyvatelia vyrábajú tradičným spôsobom sladké biele víno. Pre deti je pripravená oshinwa, limonáda z marulovej šťavy a vody. Festival spája rôzne generácie a kmene.

Pre aký typ pleti je marulový olej najlepší?

Vďaka svojim početným pozitívnym vlastnostiam je marulový olej v súčasnosti považovaný za top zasvätený tip medzi kozmetickými olejmi. Pre svoju všestrannosť je olej vhodný pre všetky typy pleti. Intenzívne vyživuje suchú pokožku a zanecháva pokožku hebkú, za čo vďačí najmä vysokému podielu kyseliny olejovej. Pomáha zrelej pokožke stať sa pružnejšou a chráni ju pred stratou vlhkosti pomocou ochranného filmu. Ale vďaka veľmi dobrej znášanlivosti a protizápalovému účinku profituje z vynikajúcich ošetrujúcich vlastností aj mastná pleť a zmiešaná pleť. Marulový olej má prirodzene upokojujúci účinok na pokožku, vyživuje ju bez upchávania pórov. Nezanecháva ani mastný film.

Ako sa marulový olej používa?

Marulový olej je možné zmiešať alebo použiť samostatne ako pleťový alebo telový olej. Na každodennú starostlivosť stačí len pár kvapiek. Po rovnomernom nanesení oleja na pleť ho treba pred nanesením denného make-upu nechať krátko vstrebať. Olej je tiež ideálny na kombináciu s inými olejmi alebo ošetrujúcimi prípravkami, pretože zlepšuje vstrebávanie iných ošetrujúcich produktov. Pre dosiahnutie ideálneho účinku je najlepšie naniesť ho na mierne navlhčenú pokožku ihneď po sprchovaní.

V akých produktoch používa ANNEMARIE BÖRLIND marulový olej?

Organický marulový olej z Namíbie je vďaka svojmu výživnému účinku a prirodzenému účinku proti starnutiu ideálnou aktívnou zložkou pre náš nový NATU KOLAGEN BOOST SÉRUM NA KRK A DEKOLT.Bohatá starostlivosť s prírodným vegánskym kolagénom je obzvlášť vyživujúca a zvlhčujúca.Booster z bieleho vlčieho bôbu stimuluje vlastnú tvorbu kolagénu v pokožke a vyhladzuje vrásky, pričom sa zvyšuje hustota pokožky a spevňuje sa podporné tkanivo pokožky.

Marulový olej má dôležité miesto aj v dekoratívnej kozmetike. Môžete ho nájsť v kompaktnom make-upe, lícenke či očných tieňoch, ale aj v matných rúžoch a leskoch na pery. Vďaka nemu bude aj po použití make-upu pokožke doprianá dávka hydratácie a regenerácie.

Text_v_ho_odseku-7
Sérum na vypnutie a vyhladenie pokožky krku a dekoltu. Dokonale vyhladí vrásky a doplní kolagén.
Súvisiace články