Expertka na SUN kozmetiku Henrieta Martinková: Kvalitné opaľovacie prípravky obsahujú čo najviac inovácií z prírody

Expertka na SUN kozmetiku Henrieta Martinková: Kvalitné opaľovacie prípravky obsahujú čo najviac inovácií z prírody
3. mája 2023 8 minút čítania
Expertka na SUN kozmetiku Henrieta Martinková: Kvalitné opaľovacie prípravky obsahujú čo najviac inovácií z prírody

Aj vy každý rok rozmýšľate nad tým, ako si správne vybrať kozmetiku na opaľovanie? Takú, čo vás bezpečne ochráni pred slnkom, no zároveň je šetrná k pokožke? Sú UV v kozmetike bezpečné? Aké zloženie by mala mať kozmetika, ktorá má ochrániť pred slnkom? Poradí vám CEO ANNEMARIE BÖRLIND pre Slovensko a Česko, Henrieta Martinková, ktorá je expertkou na prírodnú kozmetiku, obzvlášť na kozmetiku na opaľovanie!

Kto je Henrieta Martinková?

Henrieta Martinková je expertkou na prírodnú kozmetiku. Zároveň je CEO distribúcie značky prírodnej certifikovanej kozmetiky ANNEMARIE BÖRLIND pre slovenský a český trh. Vďaka poznatkom z kozmetológie pozná účinky prírodných ingrediencií a mechanizmus pôsobenia kozmetiky na našu pleť, vďaka čomu pomohla stovkám žien s dlhoročnými problémami s pleťou. Ako matka dvoch malých detí sa obzvlášť zaujíma o bezpečnú ochranu pred slnkom.

1.Henrieta, ďakujeme, že si si našla čas, ktorý je pri tvojich dvoch malých deťoch naozaj vzácny, a podelíš sa s nami o svoje expertné know-how o slnečnej kozmetike. Veľa z nás nevie, ako správne vybrať kozmetiku na opaľovanie, preto sa spoliehame len na reklamu a odporúčania známych. Poradíš nám, čo si máme všímať pri výbere kozmetiky na opaľovanie?

Pri výbere opaľovacích prípravkov je potrebné si všímať zloženie a skladbu UV filtrov. Väčšina konvenčných značiek obsahuje škodlivé chemické filtre (Ethylhexyl Methoxcinnamate, Benzophenone-3, Octocrylene, Homosalate), u ktorých sa prenikanie do pokožky nezaobišlo bez následkov. U mnohých sa dokázal škodlivý vplyv na hormonálny systém a ich stopy sa našli aj v materskom mlieku. Okrem toho mnohé UV filtre, parfumy a konzervačné látky v opaľovacích prípravkov vyvolávajú alergie či pigmentácie.

V prípade prírodnej kozmetiky sú opaľovacie prípravky a zloženie kontrolované certifikačnou organizáciou a obsahujú len zdraviu bezpečné UV filtre bez nanočastíc či mikroplastov. Prírodné opaľovacie krémy obsahujú aj dôležité prírodné látky zabezpečujúce hydratáciu, regeneráciu, antioxidáciu, upokojenie a ochranu pokožky pred starnutím.

Napríklad sorbitol, pantenol, vitamín E, extrakt z medovky, ktorý je jednou z najúčinnejších prírodných zbraní proti voľným radikálom. Ďalej extrakt z jačmeňa, ktorý obsahuje vysoký podiel selénu, mangánu a zinku, ktoré podporujú enzymatické odbúravanie voľných radikálov, rakytníkový olej, ktorý obsahuje vitamín E a betakarotén, ktoré zabraňujú predčasnému starnutiu pokožky.

Certifikovaná prírodná kozmetika ANNEMARIE BÖRLIND obsahuje bezpečné UV filtre, ktoré poskytujú ochranu pokožky pred slnkom. Obsahuje aj prírodné ingrediencie, ktoré poskytnú pokožke výživu a hydratáciu už počas opaľovania.

2. Vieš nám prosím vysvetliť aký je rozdiel medzi UVB a UVA žiarením ?

Slnečné žiarenie pozostáva z (kratšieho) ultrafialového žiarenia B („UVB žiarenie“) a (dlhšieho) ultrafialového žiarenia A („UVA žiarenie“). Obidva typy žiarení predstavujú pre ľudské telo určité riziko.

UVA žiarenie má dlhú vlnovú dĺžku, predstavuje najväčšiu zložku UV žiarenia, tvorí z neho približne 90 percent. UVA žarenie „nebolí“ lebo nemá priamy vplyv na opálenie či spálenie pokožky. Poškodzuje však bunky v hlbších vrstvách kože, výrazne poškodzuje DNA bunky a môže potenciálne podporovať vznik rakoviny kože. Spôsobuje vysúšanie, poškodenie kolagénových a elastínových vlákien a predčasné starnutie pokožky Preto by každý slnečný prípravok mal obsahovať výkonný UV filter aj proti UVA žiareniu.

UVB žiarenie má o niečo kratšiu vlnovú dĺžku než UVA žiarenie, preto pôsobí na povrch kože. Príliš veľká dávka UVB žiarenia spôsobuje spálenie a zničenie buniek. A prečo naša koža hnedne ? Pretože sa spustí prirodzený ochranný mechanizmus kože a stimuluje sa tvorba melanínu, ktorá vedie k zhnednutiu kože ako odpoveď na nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu.

Preto v prípade slnečných prípravkov ANNEMARIE BÖRLIND nie je možné kožu spáliť. Je dokonale chránená tak proti UVB ako aj UVA žiareniu. Samozrejme ak sa dodržuje správna frekvencia a správny objem aplikácie prípravku, čo osobne považujem za najväčší problém. Kým sa väčšina ľudí sústreďuje na vysoký faktor napr. SPF 30 a SPF 50, len málokto vie, že ak sa na kožu nenanesie odporúčaný objem prípravku (pri koži dospelého človeka to je cca 6 čajových lyžíc), výkonnosť UV filtra z SPF50 vie razantne klesnúť aj pod SPF15. To isté platí aj pri menej častej frekvencii aplikácie.

3.Veľmi často sa skloňuje bezpečnosť chemických filtrov, predovšetkým mamičky radšej volia minerálne filtre. Aké filtre sú podľa teba bezpečnejšie počas pobytu na slnku?

Nedá sa povedať ktoré filtre sú bezpečnejšie. Minerálne filtre (Zinc Oxid, Titanium Dioxide) sa všeobecne považujú za bezpečnejšie než tie chemické. Hlavnou skupinou zákazníkov, ktorí ju s obľubou využívajú, sú hlavne mamičky. Avšak okolo minerálnych filtrov je mnoho otáznikov.

Na UVB žiarenie fungujú prípravky s ochranou v podobe minerálnych filtrov bezchybne, no keď ide o UVA lúče, ktoré prenikajú hlboko do strednej vrstvy kože a poškodzujú tkanivá, výkonnosť minerálnych filtrov pri vyšších SPF voči UVA ochrane prudko klesá. A potom ďalším problémom v prípade minerálnych fitlrov sú nanočastice, či mikroplasty. Nanočastice sa s obľubou využívajú hlavne pri minerálnych UV filtroch, za účelom premeny bieleho povlaku na priehľadný, pre ľudské zdravie však predstavujú riziko.

Pre spoločnosť Borlind GmbH ako producenta slnečnej kozmetiky je prvoradá bezpečnosť ľudského zdravia, a preto ich slnečná kolekcia obsahuje kombinácie chemických a minerálnych filtrov za účelom zabezpečenia UVB ako aj UVA ochrany pred slnkom. Na trhu existujú aj chemické filtre, ktoré sú však bezpečné pre ľudské zdravie, dokážu ochrániť proti obom typom žiarení UVA aj UVB, je však potrebné vyberať také, ktoré sú spoľahlivé a spĺňajú všetky štandardy pre bezpečnosť zdravia, nevykazujú žiadne známky toxicity a hrozby pre ľudské zdravie. Zárukou takýchto filtrov je certifikovaná prírodná kozmetika, kde garantom kvality je stále certifikát.

Okrem toho certifikované prírodné značky obsahujú okrem spoľahlivých a bezpečných UV filtrov aj rastlinné extrakty, ktoré majú hydratačné a regeneračné účinky. Posilňujú ochranný plášť pleti, predchádzajú tak poškodeniu buniek a predčasnému starnutiu kože.

4. Čiže správna kozmetika na opaľovanie by mala okrem bezpečných UV filtrov obsahovať aj rovno upokojujúce, regenerujúce a ochranné látky ? Rozumiem správne, že jej úlohou je okrem ochrany pred slnkom aj vyživenie a starostlivosť o kožu?

Áno, kvalitné prírodné opaľovacie prípravky, ktoré sú certifikované a dbajú na ochranu zdravia a planéty, sa snažia do produktov vniesť čo najviac inovácií z prírody, kedy sa do slnečných produktov okrem UV filtrov pridavajú aj inovatívne prírodné látky, ktoré dokážu kožu dodatočne ochraňovať pred UV žiarením a dodať potrebné vitamíny či lipidy.

Za zmienku stojí napríklad riasa KOMBU, ktorá žije v extrémnych podmienkach sucha a po niekoľkých mesiacoch zase vlahy. Po rokoch si dokázala vybudovať samoochranný systém voči UV žiareniu, teda poškodeniu buniek a úhynu. Viete si predstaviť, že táto látka je obsiahnutá vo všetkých opaľovacích produktoch ANNEMARIE BÖRLIND ? Táto látka, ktorá sa získava extrakciou z bunkovej steny tejto riasy, je bohatá na vitamín A a E a špeciálny lipid, ktorý dokáže pokožku chrániť proti UV žiareniu.

Ďalšou zaujímavou ingredienciou je ETYLFERULÁT, ktorý sa vyrába z kyseliny ferulovej. Získava sa vodnou extrakciou z ryže. Chráni bunky pred oxidačným stresom a neutralizuje kyslíkové radikály vznikajúce vplyvom UV žiarenia. Rozmarín má antimikrobiálne vlastnosti. Približne 90% jeho antioxidačných vlastností zabezpečuje kyseliny karnosová. Bojuje proti voľným radikálom, ktoré sú jednou z hlavných príčin poškodenia DNA, najmä pri zvýšenej intenzite UV žiarenia.

5. Aké sú teda hlavné rozdiely, respektíve výhody v používaní prírodných opaľovacích produktov ?

Certifikované prírodné značky prísne odmietajú používanie nanočastíc, mikroplastov vo svojom sortimente. Taktiež odmietajú používanie oxybenzónu alebo oktinoxátu, ktoré poškodzujú koralové systémy, ale aj ďalšie potenciálne zdraviu škodlivé chemické UV filtre a ďalšie chemické látky, parfémy, farbivá či konzervanty, ktoré sa bežne používajú v prípade konvečných značiek.

Ich ochranné filtre sú certifikované a testované pre bezpečnosť ľudského zdravia, neobsahujú nanočastice, sú CORAL FRIENDLY, ponúkajú vyváženú ochranu pred UVB aj UVA lúčmi. Navyše obsahujú prírodné ošetrujúce a ochranné látky, ktoré v konvenčných prípravkoch nenájdeme.

Textúry sú bez obsahu parabénov, PEG, silikónov, parfumov, syntetických konzervantov, a preto predstavujú lepšiu a bezpečnejšiu voľbu v prípade ochrany pred slnkom.

TIP: Ak túžite po dokonale rovnomernom opálení, náš samoopaľovací krém vám to umožní dosiahnuť kedykoľvek počas celého roka.

Súvisiace články