Cukor a vrásky? Viete, čo majú spoločné?

Cukor a vrásky? Viete, čo majú spoločné?

11. novembra 2019 Off Od AnnemarieBorlind.sk

Budete šokované, ale o mladistvú, pružnú pleť bez vrások, nás vo veľkej miere okráda cukor! Veruže tak, tá lahodná čokoláda či sladké malinovky môžu v prehnanej miere skutočne viesť k predčasnej tvorbe vrások. Čo s tým?

O tom, že nadbytok cukru v našom ľudskom tele vedie k rôznym zdravotným problémom, sa vie už dávno. No často sa zabúda na to, že cukor dokáže napáchať poriadne škody aj na našej koži. Dokonca je podľa vedeckých výskumov zodpovedný za jej predčasné starnutie.

Môže za to chemická reakcia s názvom glykácia, pri ktorej molekuly cukru priľnú ku kolagénovým vláknam a spôsobia stuhnutie. Následne vznikajú viditeľné línie a vrásky. Tento proces sa s pribúdajúcim vekom zosilňuje.

Ak je v organizme priveľa cukru, molekuly cukru sa začnú spájať s molekulami bielkovín a vznikajú nové, cukornaté bielkoviny, tzv. produkty pokročilej glykácie, anglicky AGEs (advanced glycation end product). Naše ľudské telo tieto molekuly nevníma ako sebe vlastné a začne produktovať protilátky, ktoré v pleti vyvolávajú zápal. Tieto škodliviny ničia predovšetkým kolagénové a elastínové vlákna v koži, ktoré udržujú pleť mladú a pevnú. 

Prírodná kozmetika - Cukor a vrásky? Viete, čo majú spoločné? - vrasky, starnutie, spravnakozmetika, glykacia, cukoravrasky

 Ako starneme, AGE poškodzuje kolagén a elastín čoraz viac, pričom nadmerná konzumácia cukru (prirodzeného i rafinovaného), proces glykácie len urýchľuje. Glykácia na bunkovej úrovni pritom štruktúru kože ovplyvňuje do tej miery, že nielenže vznikajú vrásky a znižuje sa elasticita pleti, ale pleť tuhne, dochádza k poškodeniu prirodzenej mikrocirkulácie, spomaľuje sa obnova kožných buniek. V dôsledku toho sa tuk zle distribuuje a tvár prichádza o svoje pevné kontúry. 

Áno,vrásky a jemné linky neodmysliteľne patria k starnutiu a sú prirodzené. No v dôsledku nadmernej konzumácie cukru sa tieto prejavy objavujú už u dvadsiatnikov a vtedy treba volať na poplach. 

 A aj vtedy, ak máte zrelú pleť, môžete niečo urobiť s tým, aby ste príznaky starnutia minimálne spomalili. Ako? Tak, že sa pustíte do boja s glykáciou.

Obmedzte cukor 

Prírodná kozmetika - Cukor a vrásky? Viete, čo majú spoločné? - vrasky, starnutie, spravnakozmetika, glykacia, cukoravrasky

Prvým krokom je, samozrejme, čo najviac obmedziť cukor v jedálničku. Nehovoríme len o rafinovanom cukre v sladkostiach, sladkých nápojoch ale aj o sacharidoch (pečivo, cestoviny a pod) či jednoduchých cukroch v ovocí a pod. Platí pravidlo, všetko s mierou. Keďže v dnešnej dobe sú plné cukru aj potraviny, o ktorých by ste to skutočne nepovedali, odborníci odporúčajú orientovať sa najmä na prírodný cukor a vylúčiť ten umelý v podobe priemyselne spracovaných výrobkov. Veľkými zákerákmi sú najmä rozličné „light” výrobky so zníženým obsahom tuku – áno, obsahujú síce menej tuku, no o to viac cukru. 

Vhodné výživové doplnky 

Vie sa, že proti poškodeniu vplyvom glykácie pomáhajú aj rôzne vitamíny a živiny, napr. karnitín, karnozín, derivát vitamínu B6 pyridoxamín, vitamín B1 (tiamín), kyselina alfa-lipoová a podobne. Skúste ich zaradiť do svojho výživového programu, na trhu existuje množstvo výživových doplnkov, ak je nemožné ich prijímať čisto zo stravy. 

Správna kozmetika 

Prírodná kozmetika - Cukor a vrásky? Viete, čo majú spoločné? - vrasky, starnutie, spravnakozmetika, glykacia, cukoravrasky

Dôsledky glykácie dokáže optimalizovať aj vhodne zvolená kozmetika na prírodnom základe, ktorej zložky sú telu vlastné a tak podporujú prirodzené funkcie v pleti. Prírodné látky vhodné na zabránenie dôsledkom glykácie by podľa odborníkov mali mať nielen anti-agingové ale aj protizápalové účinky, podporovať prirodzenú hydratáciu a naprávať poškodenú bunkovú štruktúru v pokožke. Takými sú napríklad aktívne látky z koreňa sladkého drievka, vŕby bielej, olív, zeleného čaju, konských gaštanov, tokoferol či beta-glukán.

Prírodná kozmetika - Cukor a vrásky? Viete, čo majú spoločné? - vrasky, starnutie, spravnakozmetika, glykacia, cukoravrasky

Účinnou látkou je extrakt z albízie ružovej, ktorý dokáže mimoriadne účinne bojovať proti známkam únavy v očných partiách, podmienených práve glykáciou a glyoxidáciou. Účinné látky z albízie ružovej okrem toho zmierňujú kruhy pod očami a opuchy. Dokážu rozžiariť pohľad a vypnúť pleť v očnom okolí. Tento prírodný zázrak obsahujú produkty systematickej protivráskovej starostlivosti SYSTEM ABSOLUTE ANTI-AGING od certifikovanej prírodnej kozmetiky ANNEMARIE BÖRLIND. 

Prírodná kozmetika - Cukor a vrásky? Viete, čo majú spoločné? - vrasky, starnutie, spravnakozmetika, glykacia, cukoravrasky

Jednotlivé pleťové produkty línie SYSTEM ABSOLUTE pracujú hlboko pod povrchom pleti a chránia zrelú pokožku pred stratou vlhkosti, redukujú tvorbu vrások a komplexne zabraňujú pleti starnúť, a to dokonca dlhodobo, teda postupne počas celého dňa a celej noci. 

distributorka-prirodnej-kozmetiky-henrieta-martinkova

TIP Henriety Martinkovej (37), expertky na prírodnú kozmetiku a beauty špecialistky  pre ANNEMARIE BÖRLIND SK & CZ

„Nie je pravda, že s anti-aging starostlivosťou o pleť by sme mali začať až vtedy, keď sa vrásky objavia. Prvé viditeľné čiary a línie vznikajú bez ohľadu na zrelosť veku, a to vtedy, ak v pokožke klesne optimálna hladina vlhkosti alebo vtedy, ak elastínové a kolagénové vlákna znehybnejú alebo stvrdnú a nie sú viac pružné. Ak sa tieto elastínové a kolagénové vlákna zlomia, vznikajú vrásky, ktoré sú už hlbšie a nedajú sa stopercentne vyhladiť, podobne ako keď sa nedajú zalepiť zlomené špagety. Preventívna starostlivosť je preto veľmi dôležitá. Koža potrebuje dostávať potrebné látky a účinné zložky, ktoré zabezpečia pružnosť a ohybnosť  kolagénových a elastínových vlákien, a predchádzajú tak vzniku spomínaných hlbších vrások. Pleť sa vám vďaka takejto správnej starostlivosti odvďačí mladistvým vyžarovaním aj v staršom veku.”

——————————————————————————————————