Krásne, zdravé vlasy plné života? Stavte na bezsulfátovú vlasovú kozmetiku!

Krásne, zdravé vlasy plné života? Stavte na bezsulfátovú vlasovú kozmetiku!
17. apríla 2023 7 minút čítania
Krásne, zdravé vlasy plné života? Stavte na bezsulfátovú vlasovú kozmetiku!

Naša koruna krásy nás dokáže občas poriadne potrápiť. To, ako naše vlasy vyzerajú, však vo veľkej miere ovplyvňujeme my sami. Poradíme vám, ako môžu byť tie vaše znovu krásne, lesklé a pružné.

Najprv tá dobrá správa - nemusíte si na vlasy dávať kadejaké superdrahé, supersofistikované kozmetické prípravky. S pomocou prírody sa bude vašim vlasom dariť lepšie.

Aj vlasy si zaslúžia systematickú starostlivosť, rovnako ako naša pokožka.

1. Umývanie

Základom je zbaviť vlasy všetkého, čo ich zaťažuje - škodlivín z prostredia. Ideálne sú šampóny s prírodným zložením bez parabénov, silikónov, PGE, ropných derivátov, minerálnych olejov či umelých farbív, parfumácie a konzervantov, pretože tieto pre telo neprirodzené látky vlasy ešte viac zaťažia, namiesto toho, aby ich „odľahčili” od všetkého, čo na ne nepatrí.

Prírodné BIO šampóny od certifikovanej prírodnej kozmetiky ANNEMARIE BÖRLIND majú účinné rastlinné zloženie a sú rozdelené podľa potrieb vlasov, pretože napĺňajú ich potreby - hydratujú, zväčšujú objem, posilňujú či regenerujú.

Prírodný šampón na jemné vlasy zväčšuje ich objem. Obsahuje také rastlinné výťažky, ktoré im dodávajú pružnosť a vitalitu. Mimochodom, pri jemných vlasoch je veľmi dôležité dôkladné opláchnutie a následné použitie studenej vody, ktorá podporí prekrvenie a nadvihne vlasy pri korienkoch.

2. Posilnenie

Po dôkladnom umytí vhodným šampónom by sme sa mali postarať o ich rovnováhu, výživu či hydratáciu.

Väčšina z nás však svoju starostlivosť o vlasy obmedzí na umytie šampónom a maximálne na nejaké stylingové prípravky ako sú tužidlá či laky na vlasy na dotvorenie účesu. Vlasové masky či kondicionéry bývajú často ako od macochy, však? Práve tieto prípravky však dodajú korune krásy skutočnú výživu, postarajú sa o ich regeneráciu, vitalizu a zdravý lesk.

Kondicionéry sú najrýchlejší spôsob, ako dostať vystresované, mdlé alebo nevyrovnané vlasy naspäť do rovnováhy. Primárne vyhladzujú a vyživujú zrohovatenú vrstvu vlasov zvonku, no nedokážu sa vstrebať do vnútri vlasovej štruktúry, a tak neodstraňujú možné poškodenia až v ich jadre. Zabezpečia však lesk, hodvábnu jemnosť či objem.

Skvelé sú takzvané leave-in kozmetické prípravky na vlasy. O čo ide? Sú to spreje či balzamy s účinnými látkami, ktoré sa jemne vstrebajú a nemusia sa už zmývať. Účinné látky tak môžu svoju prácu robiť dlhšie. Mnohé z nich, napríklad náš prírodný Intenzívny kondicionér v spreji, je navyše multitalentovaný. Vlasy hydratuje a zároveň chráni a dodáva im lesk.

starostlivost-o-vlasy-annemarie-borlind-prirodna-kozmetika-na-jemne-vlasy-1024x1024
Kondicionery na vlasy majú za cieľ zlepšiť kondíciu vlasov.

3. Ochrana a regenerácia

starostlivost-o-vlasy-annemarie-borlind-prirodna-kozmetika-zvacsenie-objemu-1024x1024
Masky na vlasy sú hlbšou formou ošetrenia vlasov, ktoré sa aplikujú na umyté vlasy a pôsobia niekoľko minút.

So skutočným poškodením vlasov si vedia poradiť skôr intenzívne prírodné masky na vlasy ako je Intenzívna maska pre všetky typy vlasov od certifikovanej prírodnej kozmetiky ANNEMARIE BÖRLIND.

Prírodné masky na vlasy obsahujú regenerujúce látky vo vysokej koncentrácii, tie účinkujú nielen na povrchu vlasov, ale dokážu sa vstrebať hlboko do vlasu sa a účinkujú aj tam. Ak masku používate približne raz týždenne, dokážu dlhodobo naprávať poškodené vlasové štruktúry.

Navyše, tieto masky sú prirodzené, bez syntetických zložiek a umelých prísad, a teda šetrné k vlasom i životnému prostrediu. Ak hľadáte spôsob, ako zlepšiť stav svojich vlasov a pridať im vitalitu, prírodné masky sú skvelou voľbou.

4. Výživa zvnútra

Okrem šetrnej starostlivosti sa však taktiež musíte postarať aj o výživu, a to i zvnútra.

Ako môžete vlasy vyživovať zvnútra? Tak, že výživu poskytnete celému organizmu a bude to benefit aj pre vlasy. Ak do jedálnička zaradíte tie „správne” potraviny, napríklad tie s obsahom „dobrých tukov”, teda omega 3 mastných kyselín, vďaka ktorým budú tvoje vlasy vyzerať šťavnato. Nachádzajú sa najmä v rybách (tučnejšie ryby ako losos, makrela, ančovičky, tuniaky), orechoch, ľanových semienkach, avokáde či vo vlašských orechoch.

Vlasom však prospieva napríklad aj konzumácia mrkvy, tekvice či sladkých zemiakov.

starostlivost-o-vlasy-annemarie-borlind-prirodna-kozmetika-1024x684
Vitamíny, minerály a bielkoviny podporujú rast vlasov a zlepšujú ich stav.

Čo naše vlasy najviac ohrozuje?

Mastná ofina, rozštiepené končeky, nadmerné vypadávanie vlasov, nepríjemné elektrizovanie či spľasnutý účes, ktorému nie a nie dodať objem? Možno vás prekvapí, že na kvalitu a stav našich vlasov vplýva nielen genetika, vek či hormonálne zmeny, ale napríklad aj stravovanie, znečistené prostredie či chemické látky v prípravkoch, ktoré na vlasy každodenne nanášame. Občas napriek našim snahám vlasy vôbec nevyzerajú tak, ako by sme si želali. A možno preto, že robíme niektoré z nasledujúcich vecí:

1. Znečistené prostredie

Smog, chemikálie, škodlivé žiarenie. To všetko je záťažou pre naše vlasy rovnako ako pre pokožku. A ak to z vlasov dôkladne nezmyjeme, môže im to ubližovať.

2. Nesprávne oplachovanie a príliš teplá voda

Nemenej im však ubližuje prílis teplá voda, vedie k lámaniu a krepovaniu vlasov. Ak nie ste práve ľadové medvede, vlasy si oplachujte skôr stredne teplou než takmer vrelou vodou. Oplachujte ich však skutočne dôkladne.

Oplachovanie pritom vždy zakončite studenou sprchou, až kým vlasy „nevŕzgajú” medzi prstami. Studená voda uzatvorí povrch vlasu a redukuje tvorbu mazu.

3. Horúci vzduch a fénovanie

Horúci vzduch je ďalšou hrozbou, rovnako nadmerné používanie fénov či žehličiek alebo kuliem. Horúci vzduch totiž narúša vlasovú štruktúru, preto odborníci odporúčajú nechať vlasy voľne uschnúť.

Ak sa však ponáhľate a potrebujete si vlasy vyfénovať, dosušte si vlhké vlasy mierne teplým vzduchom zo vzdialenosti minimálne 15 cm. Sušičom smerujte od korienkov nadol, tým sa vyhladí povrch vlasu.

Každodenné vyrovnávanie vlasov so žehličkou či kulmou tiež oslabuje vlasovú štruktúru, dehydratuje ich a spôsobuje aj ich vypadávanie.

Slovakia-45
Je dôležité chrániť vlasy tepelnými ochrannými sprejmi a používať zariadenia na nižších teplotách.

4. Priveľa chémie

Vlasy neničí len nadmerné aplikovanie chemických farieb či agresívnych zosvetľovačov.

V mladosti, keď si fičíme na rôznych stylingoch a farebné odtiene máme v obľube meniť každé dva mesiace, si to až tak neuvedomujeme.

No s pribúdajúcim vekom a najmä po pôrode, keď naša koruna krásy poriadne zredne, a už dávno to nie je tá hustá hriva čo za mladi, si trikrát rozmyslime, ako sa k svojim vlasom správame.

Korune krásy škodí aj pričasté používanie rôznych tužidiel, lakov na vlasy a ďalších chemických látok, ktoré narúšajú vlasovú štruktúru, nadmerne vlasy zaťažujú, oslabujú a oberajú o vitalitu.

5. Prehnané umývanie vlasov

Problematická je aj voľba šampónu na vlasy a to, ako ho používame. Ak si napríklad potrebujete vlasy naozaj umývať každý deň, siahnite po BIO prírodnom šampóne. Má šetrné, čisto prírodné zloženie a vyslovene sa môže používať každý deň.

Prírodné BIO šampóny na vlasy od certifikovanej prírodnej kozmetiky ANNEMARIE BÖRLIND sú ekologické, bez sulfátov a šetria nielen prírodu, ale i zdravie vašich vlasov. Krásne voňajú, sú vyrobené iba z rastlinných olejov, výťažkov liečivých bylín a prírodných esencií bez prídavkov umelých látok. Prírodné šampóny čistia a ošetrujú vaše vlasy tou najprirodzenejšou cestou. Zažiaria novou vitalitou, objemom a zdravím.

Súvisiace články