Hľadáme nové posily do nášho tímu v Poprade! Pozrite si ponuku.

Alicia Lindner: S našou pokožkou by sme mali zaobchádzať úctivo

Alicia Lindner: S našou pokožkou by sme mali zaobchádzať úctivo
30. marca 2023 6 minút čítania
Alicia Lindner: S našou pokožkou by sme mali zaobchádzať úctivo

Aké je to byť vnučkou priekopníčky prírodnej kozmetiky, ktorú si Nemci vážia ako národný poklad? Aké je to vyrastať uprostred lesov, byliniek, krémov a olejčekov? A akú najdôležitejšiu radu jej odovzdala jej stará mama, Annemarie Lindner? Vyspovedali sme Aliciu Lindner, dvojnásobnú mamičku, ktorá je spolu s bratom už treťou generáciou na čele rodinnej kozmetickej firmy Börlind.


Vaša stará mama bola priekopníčkou prírodnej kozmetiky, stojí za zrodom najpredávanejšej certifikovanej prírodnej kozmetiky ANNEMARIE BÖRLIND s vyše 60. ročnou tradíciou. Aké bolo vaše detstvo uprostred byliniek, krémov a olejčekov?

Dopriala by som také detstvo každému dieťatu! Vyrastali sme v dedinke Calw uprostred Čierneho lesa, kde sídli aj naša firma. Celé dni sme sa naháňali po lese a šplhali po stromoch…Vyrastali sme veľmi slobodne a bezpečne, žiaden ruch veľkomesta, stres, smog… Jednoducho dokonalé miesto pre deti! Práve preto sme sa sem s manželom a našimi dvoma dcérkami znovu vrátili. Dokonca bývame nielen v rovnakej dedine ale i v dome, kde som vyrastala!

annemarie-borlind-prirodna-kozmetika-cierny-lec-calw-1024x589
Čierny les: pri dedine Calw.

Smejeme sa, že nikdy sme naše kozmetické prípravky netestovali na zvieratách, zato sme ich testovali na deťoch. Na deťoch v našej rodine. Ako prví sme totiž s mojimi súrodencami vždy skúšali všetky tie nové, voňavé, čisto rastlinné krémy a olejčeky prv, než sme ich uviedli na trh. Môj ocko sa ma vždy pýtal: Ako sa ti páči tá vôňa? Ako sa ti páči textúra toho krému? Čo hovoríš na to, že sú v tom ruže? A ja som mu vždy s typickou detskou úprimnosťou odpovedala. Istú dobu sme dokonca vyrábali kozmetiku špeciálne pre deti a ja so súrodencami sme boli jej neoficiálnymi modelmi. A potom sme sa chytili šance dať dohromady rozličné ingrediencie v laboratóriu, a vytvárali sme naše vlastné krémy. Nechali sme po sebe totálny chaos a neporiadok!

Aké je to, keď rodina vlastní veľký rodinný podnik? Je to tak, že pracovné záležitosti sa vždy pretriasajú na rodinných večeriach či nedeľných obedoch?

Áno, je to vždy téma číslo jedna pre nás ako pre rodinu. Preto bolo pre mňa niekedy mätúce, keď som na návšteve u kamarátov zistila, že rodiny sa zväčša rozprávajú o úplne iných veciach než o práci. Až keď som bola staršia, pochopila som, že existujú rodiny, u ktorých sa nespája pracovný život so súkromným, takže majú iné veci, o ktorých sa rozprávajú.

Takže sa ani nemusím pýtať, či z malej Alicie vyrástla kozmetická maniačka…? (smiech)

Presne tak, milujem kozmetiku! A predovšetkým - čo je asi prirodzené - prírodnú kozmetiku. V puberte som si dokonca miešala mätový olej s včelím voskom a rôznymi farebnými pigmentami a vyrábala si vlastné lesky na pery! Samozrejme, že som vyskúšala aj iné značky, dokonca aj konvenčnú kozmetiku, pretože musíme poznať trh. Testujem rôzne novinky, no zvyčajne sa rýchlo vrátim k našim produktom. (smiech).

annemarie-borlind-prirodna-kozmetika-starostlivost-o-plet-laboratorium-vyskum-1024x589

Aké produkty sú vašou srdcovkou?

Mám rada mnohé naše výrobky od ANNEMARIE BÖRLIND aj DADO SENS, no za skutočný zázrak považujem naše Hydratačné očné obklady s botanickou kyselinou hyalurónovou. Sú mojou prvou pomocou po náročných dňoch. A tiež mám rada sérum Energizér z pomarančových kvetov, ktorý patrí medzi naše bestsellery. Za vydarenú považujem aj produktovú líniu Energynature, ktorá pleť skutočne „nakopne”.

Podedili ste lásku ku kozmetike od svojej starkej Annemarie?

Áno. Dokázala o krémoch a kozmetike rozprávať dlhé hodiny a celé dospievanie mi prízvukovala, že zo všetkého najdôležitejšie je poctivé každodenné čistenie pleti, ráno i večer. Inak všetky tie séra a krémiky, čo si potom nanesiem, jednoducho nebudú na pleti fungovať.

A ja som ju poslúchla. Už si ani nepamätám, kedy som si naposledy dôkladne nevyčistila pleť a nedala na ňu tonizujúci prípravok a potom krém. Je to pre mňa také prirodzené a samozrejmé ako čistenie zubov.

annemarie-lindner-zakladatelka-znacky-certifikovana-prirodna-kozmetika
Zakladateľka značky - Annemarie Lindner.

A akú kozmetickú radu chcete vy jedného dňa odovzdať svojim dcérkam?

Že ľudská koža je najväčším ľudským orgánom a bránou do nášho tela. Preto by sme s ním mali zaobchádzať s úctou a nedávať na neho rôznu chémiu a minerálne oleje, ktoré koži bránia dýchať, blokujú jej funkcie, ba dokonca prenikajú cez ňu hlboko do nášho organizmu.

Ja osobne som pri výbere kozmetiky mimoriadne citlivá hlavne na rúže. Bez rúžu si neviem predstaviť deň, no keď pomyslím na to, aké množstvá rúžu za celý život my, ženy, v skutočnosti skonzumujeme, pričom všetky tie látky sa ocitnú v našom tele, nechcem si ani predstaviť, ako sa musí náš organizmus vysporiadať s toľkými kvantami chémie a aký to má dopad na naše zdravie. Práve preto vyrábame nielen pleťové krémy, ale aj dekoratívku, ktorá má tiež iba rastlinné zloženie. Iné rúže ani nepoužívam, z úcty k svojmu zdraviu.

ANNEMARIE BÖRLIND je aj kozmetická značka, ktorá predstavuje maximálne úsilie o úctu k prírode i človeku, orientáciu na udržateľnosť a ochranu našej planéty. Presahuje ekológia a udržateľnosť aj do vášho súkromného života? Povedané inými slovami - žijete ekologicky? Ako?

annemarie-borlind-prirodna-kozmetika-cierny-les-pramen-2
Všetky výrobky Annemarie Borlind sú založené na prírodných zložkách a udržateľných zdrojoch.

Áno, je to náš životný štýl, nielen akýsi „reklamný ťah”. Doma čo najviac obmedzujeme konzumáciu mäsa a dbáme o zdravé stravovanie. Snažím sa kupovať čo najviac lokálnych potravín. Všade, kde len môžem, chodím namiesto auta na bicykli. Nekupujem si módu na jednu sezónu z veľkých módnych reťazcov a odmietam kúsky, ktoré sa po pár mesiacoch vynosia alebo rozpadnú. Podľa mňa výrobou a kúpou nekvalitného oblečenia ubližujeme našej planéte, veď si len zoberte, koľko ľudskej práce a energie sa na jeho výrobu minie, ani nehovoriac o dopade na životné prostredie, o všetkom tom odpade a o uhlíkovej stope…

Pri každom nákupe a rozhodnutí sa snažím mať na pamäti nielen to, aký osoh to bude mať pre mňa a pre moju rodinu, ale vidieť aj ten väčší obraz.

Súvisiace články