Nejedna moja dovolenka sa kvôli slnečnej alergii skončila fiaskom!

Nejedna moja dovolenka sa kvôli slnečnej alergii skončila fiaskom!
17. apríla 2023 4 minút čítania
Nejedna moja dovolenka sa kvôli slnečnej alergii skončila fiaskom!

Už len predstava letnej dovolenky - tepla, mora a sladkého ničnerobenia zaliateho hrejivými slnečnými lúčmi - vo väčšine ľudí vyvoláva radosť. Nie však v ľuďoch, ktorí trpia slnečnou alergiou. Pre tých je dovolenka či hoci i dlhší pobyt na slnku utrpením. Ľudí trpiacimi slnečnými alergiami je čoraz viac - zvýšená citlivosť pokožky na slnko priamo súvisí s chemickými látkami v kozmetických prípravkoch, ktoré v kombinácii s UV žiarením môžu spôsobiť nemalé ťažkosti. Aké ďalšie dôsledky to môže mať? Dá sa tomu vyhnúť? Aj o tom nám napísala naša čitateľka Zuzka.

Problémy neostali len na koži

„Nejedna moja dovolenka sa kvôli slnečnej alergii skončila fiaskom. Po dlhšom pobyte na slnku som smerovala rovno do nemocnice, lebo môj stav bol viac než vážny. Vysypala som sa na celom tele, výsyp ma neznesiteľne svrbel a štípal zároveň. Bola som na celom tele ako popŕhlená medúzou, mala som zimnicu aj horúčku,“ písala nám na sociálnej sieti Trnavčanka Zuzana Pokorná, ktorej krásne slnečné počasie roky nepôsobilo radosť.

Dizajn_bez_n_zvu-286
Slnečná alergia je kožná reakcia na slnečné svetlo, ktorá sa prejavuje svrbivými, červenými vyrážkami a pľuzgiermi.

Zuzana totiž patrí medzi ľudí alergických na slnko. Slnečná alergia - kožné ochorenie spôsobené UV žiarením, hlavne na začiatku leta, je veľmi nepríjemné a stresujúce. Charaktezujú ho opakujúce sa, oneskorené príznaky, ktoré sa objavia jeden alebo dva dni po pobyte na slnku a môžu mať rôzne formy - od miernej vyrážky a začervenania až po pľuzgieriky. Tie sa často objavujú na viditeľných častiach tela, vrátane ramien a hrudníka. Takmer vždy ich sprevádza intenzívne podráždenie a svrbenie. V závažnejších prípadoch sa dokonca môžu vyskytovať až väčšie hemoragické lézie.

Bežne sa vyskytuje na jar, keď je pokožka po dlhej zime odkrytá slnečnému žiareniu. Vyvolať ju môže i slnečné žiarenie prenikajúce sklom. Pri ďalšom vystavovaní sa slnku sa príznaky môžu zhoršiť a alergické reakcie sa pravdepodobne budú opakovať každý rok.

Prejavom slnečnej alergie sa dá vyhnúť

Príčiny slnečnej alergie nie sú ešte úplne známe, avšak štúdie naznačujú, že u osôb so slnečnou alergiou dochádza k zmene funkčných procesov v koži.

„Dlho som nevedela nájsť na svoj problém riešenie a slnečná alergia mi dokázala v teplejšom počasí pokaziť každú chvíľu voľna. Na každom výlete som zúfalo vyhľadávala tieň, chodievala som oblečená od hlavy po päty, dokonca aj na kúpalisku s rodinou a bolo to veľmi obťažujúce,” spomína Zuzana.

„Až kým som nespoznala slnečnú radu SUN od certifikovanej prírodnej kozmetiky ANNEMARIE BÖRLIND."

Prípravok SUN Fluid od ANNEMARIE BÖRLIND je vyslovene vhodný pre alergikov, ľudí s mastnou, suchou či problematickou pleťou, pretože neobsahuje žiadne tuky, emulgátory či iné chemické látky, ktoré by pri kontakte s UV lúčmi mohli vyvolať nežiadúci reakčný proces v koži, ktorý často končí ako alergický výsyp.

Poskytuje dokonalú UVA aj UVB ochranu kože. Hydratačný komplex s pantenolom a sorbitolom zabezpečí intenzívne upokojenie a zvlhčenie kože už počas slnenia.

Zuzana objavila novú radosť zo slnečných lúčov. „Dnes sa môžem bezpečne opaľovať bez akýchkoľvek reakcií a užívať si radosť z dovolenkových dní. Pre moju pokožku je to niečo ako zázrak, bez preháňania,” uzatvára Zuzana.

Dizajn_bez_n_zvu-287
Produkty s produktovej línie SUN poskytujú dokonalú ochranu celej rodiny.
Súvisiace články