Prečo je pre našu krásu dôležitý spánok?

Prečo je pre našu krásu dôležitý spánok?
20. marca 2023 5 minút čítania
Prečo je pre našu krásu dôležitý spánok?

Ako súvisí spánok s krásou? A aké beauty triky naozaj fungujú, keď ho máme nedostatok, no nechceme, aby to na nás bolo vidieť?

Ľudia sa vo všeobecnosti delia na dve kategórie - na ranné vtáčatá, ktoré považujú spánok za márnenie času a dokážu už pred brieždením energicky vyskočiť z postele. A potom na tých, ktorí leňošenie v posteli nadovšetko milujú a spánok je pre nich obľúbenou časťou dňa. Ak ho majú nedostatok, treba sa im oblúkom vyhnúť. Ku ktorej skupine patríte vy?

Prečo je spánok taký dôležitý?

Nech je to tak či onak, faktom zostáva, že s pribúdajúcim vekom zvyčajne spávame menej. Ten život to skrátka tak nejako zariadi. Počas skúškového obdobia neraz sedávame do noci nad učebnicami či skriptami. Ísť večer von s kamarátmi je od istého veku tá najlepšia vec na svete, prehýrená noc je dobrodružný zážitok. Kto by už len chcel doma ležať v posteli a spať? A keď jedného dňa po mnohých rokoch prídu deti, zo spánku sa stane len akýsi prízrak. Matne si spomíname, že niečo také existuje - aj to, že sme ho kedysi zažívali, no už sa nás akosi netýka. A na veľmi dlho.

Navyše čím sme starší, máme menej kvalitný spánok, bez ohľadu na to, koľko spíme. Len sa spýtajte svojich rodičov alebo starých rodičov, aký mávajú spánok. A pritom spánok - toľko podceňovaný a ešte viac odopieraný - je kľúčom aj ku krásnej a zdravej pokožke. Prečo?

„Celé telo sa počas spánku prepne na bazálny metabolizmus. Spomalí sa krvný obeh, prehĺbi sa dýchanie a aj mozog prechádza do oddychového módu,” vysvetľuje MUDr. Lenka Šamajová, ktorá je nielen lekárkou v Univerzitnej Nemocnici v Martine, ale aj beauty blogerkou z blogu Beauty by Lenka, takže prepojenie krásy a spánku pozná i z medicínskeho hľadiska. Dodáva, že každá bunka v našom tele, vrátane kožných buniek, sa v spánku regeneruje. A na svoju obnovu a správne fungovanie, jednoducho potrebuje dostatočný oddych. Ak naše telo dostatok oddychu nemá, jednoducho nefunguje a nevyzerá „správne”.

Naša pokožka dokáže dať najavo ihneď, že ju ukracujeme o potrebný oddych - pôsobí mdlo, bez života, dehydrovane, predčasne sa na nej tvoria vrásky ale NAJMÄ - pod očami vznikajú dôverne známe kruhy či opuchy. Nedostatkom spánku a regenerácie trpí totiž najmä tenšia pokožka - napríklad tá v očnom okolí.

Starostlivosť pri nedostatku spánku

„Spánková deprivácia má vplyv na retenciu vody v tkanive očného okolia a to spôsobuje mierny opuch. Okrem opuchov či vačkov trápia unavené oči aj sucho a popraskané cievky, dopĺňa doktorka Lenka Šamajová na svojom blogu. Šarapatu dokáže s pokožkou očného okolia narobiť nielen nedostatok spánku, ale aj nadmerné šúchanie očného okolia! Prekvapuje vás to? Aj nás. Doktorka Lenka však prízvukuje, že šúchanie ešte viac zvýrazní efekt unavených očí a kruhy pod očami.

Čo však robiť v prípade, že si jednoducho nemôžeme dopriať dostatočný oddych, no na druhý deň musíme v práci, v škole či na dôležitom stretnutí pôsobiť sviežo a aj sa tak cítiť?

Na unavenú, vysušenú sliznicu očí pôsobia blahodárne takzvané umelé slzy - očné kvapky, ktoré zvlhčujú sliznicu oka a sú skvelou pomôcou proti páleniu, rezaniu či pocitu sucha unavených alebo inak namáhaných očí. Dostanete ich kúpiť bez receptu v každej lekárni.

Na dehydrovanú pokožku očného okolia, kruhy pod očami a opuchy, tzv. vačky, vám poradíme dvoch účinných pomocníkov s čisto prírodným zložením a okamžitými, viditeľnými účinkami. Na unavené, dehydrované očné okolie, ktoré potrebuje okamžitú dávku sviežosti a hydratácie

Okamžitá pomoc pre unavené očné okolie

Hydratačné hyalurónové očné obklady

Tieto gélové očné obklady sú „must have” vo vašej kozmetickej taštičke, ak často zažívate dlhé dni a krátke noci, žijete aktívne alebo ste maminy na materskej a spánok je pre vás už iba luxus. Majú príjemne chladivý, upokojujúci účinok a redukujú opuchy.

Ich hlavnou funkciaou je hydratácia pokožky. Okamžitá a veľmi efektná. Dokážu zásobiť pokožku potrebnou vlhkosťou a vyplniť jemné línie a vrásky. Očné okolie vyzerá po ich aplikácii okamžite sviežo, plnšie a mladšie. Môžete si ich dať hocikedy cez deň alebo i na celú noc. Ten pocit sviežosti je skvelý! Len sa pripravte na to, že ráno budete vyzerať, akoby ste práve prišli z beauty salónu.

dizajn_bez_n_zvu_56_
Hyalurónové hydratačné obklady na oči sú ideálne pre dehydrované očné okolie.
serum-na-ocne-vacky-energynature-1
Sérum viditeľne redukuje kruhy pod očami a dodáva okamžité rozžiarenie.

Očné sérum Energynature System Pre-Aging

Skvelé sérum s chladivým kovovým aplikátorom je takým malým zázrakom pre tie z vás, ktoré sa ráno pravidelne prebúdzajú s opuchnutými očami alebo ich trápia kruhy pod očami a potrebujú tieto problémy riešiť dlhodobo a symptomaticky.

Obsahuje organický bio kofeín, ktorý posilňuje a stimuluje mikrocirkuláciu v pleti a tiež zásobuje bunky kyslíkom a živinami. Ďalšou hlavnou zložkou je hesperidín z horkého pomaranča, ktorý zasa zlepšuje funkciu kapilár (tie môžu za kruhy pod očami). Sérum nielen zjemňuje opuchy, ale aj zosvetľuje kruhy pod očami a celkovo oživí pleť očného okolia. A chladivý aplikátor vaše oči ráno vyslovene prebudí. Dá sa používať buď pod očný krém alebo ako samotný očný krém.

Súvisiace články